01 decembrie 2021

Fasole facaluita reteta

Retete Fasole Facaluita Batuta Frecata Sau Sleita Reteta Taraneasca De Post Facuta Acasa Cu Usturoi Si Ceapa Calita


Fasole facaluita reteta mancare de post fasolica iahnie batuta sleita piure cu usturoi si ceapa calita retete mancaruri de casa cu legume,

Reteta fasole facaluita, batuta, frecata sau sleita, cu alte denumiri in fuctie de zona, piure, iahnie, pasta, crema, maioneza sau icre de fasole, o specialitate culinara din bucataria traditionala romaneasca preparata foarte simplu si usor cu fasole boabe alba uscata, fiarta si pasata, amestecata cu usturoi si ornata cu prajala de ceapa caramelizata sau cu bulion, o mancare de fasole de post foarte gustoasa, sanatoasa si hranitoare.

Fasole facaluita reteta mancare de post fasolica iahnie batuta sleita piure cu usturoi si ceapa calita retete mancaruri de casa cu legume,

Fasole facaluita reteta mancare de post fasolica iahnie batuta sleita piure cu usturoi si ceapa calita retete mancaruri de casa cu legume,

Ingrediente fasole facaluita cu usturoi si ceapa calita

-500g fasole boabe alba uscata
-1kg ceapa
-2 morcovi
-1 ardei gras galben
-1 ardei capia rosu
-6 catei de usturoi
-100ml ulei
-2 linguri pasta de tomate
-1 lingurita sare
-1 lingurita zahar
-¼ lingurita boia de ardei dulce
-¼ lingurita piper negru macinat
-1 crenguta cimbru
-1 frunza de dafin
-2L apa pentru fiert

Mod de preparare fasole batuta cu usturoi si ceapa calita

Cum se face fasolea facaluita urmareste reteta mea simpla si usoara, reteta video este si pe YouTube aici.

Se alege dupa preferinta fasole uscata alba cu bobul mic sau mare, se spala cu apa rece si se fierbe timp de cinci minute in putina apa cat s-o acopere, apoi se clateste si se lasa la inmuiat in suficienta apa pana a doua zi cand iar se opareste si se clateste.

Se pune fasolea la fiert in apa suficienta pentru a ramane la final si putina supa, se adauga putin ulei si legume dupa gust, eu am pus doi morcovi taiati cubulete, 2 cepe taiate marunt, un ardei gras si un ardei capia taiati cubulete, am mai adaugat o crenguta de cimbru uscat si o frunza de dafin.

Se fierbe fasolea acoperita cu capac 60 minute sau pana cand este bine fiarta, apoi se scot boabele din zeama cu o paleta, se piseaza bine cat este calda pana devine pasta, se adauga si putina supa pentru a fi mai cremoasa. La final se adauga usturoiul frecat bine ca pentru mujdei, se potriveste gustul de sare si se asaza in castronele. Fasolea se poate pasa foarte usor si cu un mixer normal sau vertical.

Ceapa calita se face foarte simplu, se taie ceapa julien si se pune la prajit intr-o craticioara cu ulei incins, se adauga sare si zahar si se amesteca pe foc pana se rumeneste usor, se presara putina boia si piper dupa gust si se amesteca. Se orneaza castronelele cu ceapa gatita astfel sau se poate adauga putin bulion pana cand ceapa are un aspect de tocanita, ambele variante sunt foarte bune si gustoase. Reteta de iahnie de fasole se serveste atat calda cat si rece de la frigider, ca o mancare de pranz, aperitiv sau gustare intinsa pe felii de paine proaspata sau prajita.
Fasole facaluita reteta mancare de post fasolica iahnie batuta sleita piure cu usturoi si ceapa calita retete mancaruri de casa cu legume,

Alte retete traditionale romanesti, retete de fasole aici, retete aperitive aici, mancaruri cu legume aici, retete de post si preparate de post aici, pofta buna!
Fasole facaluita reteta mancare de post fasolica iahnie batuta sleita piure cu usturoi si ceapa calita retete mancaruri de casa cu legume,

Fasole facaluita reteta mancare de post fasolica iahnie batuta sleita piure cu usturoi si ceapa calita retete mancaruri de casa cu legume,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu