Retete Fasole Facaluita Batuta Frecata Sau Sleita Reteta Taraneasca De Post Facuta Acasa Cu Usturoi Si Ceapa Calita
Reteta fasole facaluita, batuta, frecata sau sleita, cu alte denumiri in fuctie de zona, piure, iahnie, pasta, crema, maioneza sau icre de fasole, o specialitate culinara din bucataria traditionala romaneasca preparata foarte simplu si usor cu fasole boabe alba uscata, fiarta si pasata, amestecata cu usturoi si ornata cu prajala de ceapa caramelizata sau cu bulion, o mancare de fasole de post foarte gustoasa, sanatoasa si hranitoare.
Ingrediente fasole facaluita cu usturoi si ceapa calita
-500g fasole boabe
alba uscata
-1kg ceapa
-2 morcovi
-1 ardei gras
galben
-1 ardei capia rosu
-6 catei de usturoi
-100ml ulei
-2 linguri pasta de tomate
-1 lingurita sare
-1 lingurita zahar
-¼ lingurita boia de ardei dulce
-¼ lingurita piper negru macinat
-1
crenguta cimbru
-1 frunza de dafin
-2L apa pentru fiert
Mod de preparare fasole batuta cu usturoi si ceapa calita
Cum se face fasolea facaluita urmareste reteta mea simpla si usoara, reteta video este si pe YouTube aici.
Se alege dupa
preferinta fasole uscata alba cu bobul mic sau mare, se spala cu apa rece si se
fierbe timp de cinci minute in putina apa cat s-o acopere, apoi se clateste si
se lasa la inmuiat in suficienta apa pana a doua zi cand iar se opareste si se clateste.
Se pune fasolea la fiert in apa suficienta pentru a ramane la final si putina
supa, se adauga putin ulei si legume dupa gust, eu am pus doi morcovi taiati
cubulete, 2 cepe taiate marunt, un ardei gras si un ardei capia taiati
cubulete, am mai adaugat o crenguta de cimbru uscat si o frunza de dafin.
Se
fierbe fasolea acoperita cu capac 60 minute sau pana cand este bine fiarta, apoi
se scot boabele din zeama cu o paleta, se piseaza bine cat este calda pana
devine pasta, se adauga si putina supa pentru a fi mai cremoasa. La final se
adauga usturoiul frecat bine ca pentru mujdei, se potriveste gustul de sare si
se asaza in castronele. Fasolea se poate pasa foarte usor si cu un mixer normal
sau vertical.
Ceapa calita se face foarte simplu, se taie ceapa julien si se
pune la prajit intr-o craticioara cu ulei incins, se adauga sare si zahar si se
amesteca pe foc pana se rumeneste usor, se presara putina boia si piper dupa
gust si se amesteca. Se orneaza castronelele cu ceapa gatita astfel sau se poate
adauga putin bulion pana cand ceapa are un aspect de tocanita, ambele variante
sunt foarte bune si gustoase. Reteta de iahnie de fasole se serveste atat calda cat si rece de la frigider,
ca o mancare de pranz, aperitiv sau gustare intinsa pe felii de paine proaspata
sau prajita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu