Retete Culinare Cozonac Pufos Cu Nuca Si Cacao Retete Deserturi De Paște Si Craciun
Cum se face cel mai bun si mai pufos cozonac de casa traditional romanesc umplut cu nuca si cacao, o prajitura dulce preparata pentru Paște, Craciun, Revelion, Pastele Blajinilor si Inaltare cand se imparte cu oua rosii, preparat cu aluat dospit din faina, drojdie, lapte, ouă, ulei, unt, smantana, nuci, cacao, vanilie, rom, lamaie, portocala, retete mancare desert pentru masa de Paști.
Ingrediente cozonac pufos de casa
-1kg faina alba-2 cuburi drojdie (100g)
-450g zahar tos
-600ml lapte
-5 oua
-1 lingurita sare
-20g zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-coaja rasa de la ½ portocala
-½ sticluta esenta de rom
-1 lingura smantana
-50ml ulei
-1 lingura unt
-350g miez de nuca
-50g cacao
-1 lingura scortisoara macinata
-1 lingura ulei
-2 linguri seminte de mac
-2 linguri seminte de susan
Mod de preparare cozonac cu nuca si cacao
Cozonacul se prepara foarte simplu si usor, urmareste pas cu pas reteta mea pentru un cozonac reusit, ingredientele sunt pentru doi cozonaci mari de 1,2-1,3kg fiecare, reteta video este si pe YouTube aici si aici,-in primul rand se activeaza drojdia, se pune faina intr-un castron incapator si se face in mijloc o gropita in care se pune drojdia faramitata, doua lingurite de zahar si 50ml lapte caldut, se amesteca usor si se acopera cu faina, se acopera castronul cu un prosop si se lasa 15 minute,
-in acest timp se pune intr-o craticioara 400ml lapte si 300g zahar si se amesteca pe foc pana ce zaharul este complet dizolvat iar laptele este caldut,
-intr-un castron se bat spuma doua oua intregi si doua galbenusuri, se adauga o lingurita de sare, 20g zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie si jumatate portocala, se amesteca bine si se incorporeaza in craticioara cu lapte,
-se descopera castronul cu faina si se adauga jumatate sticluta cu esenta de rom, compozitia de lapte si oua, o lingura smantana, se amesteca si se mai adauga o lingura de unt moale si treptat 50ml ulei caldut,
-se framanta compozitia de cozonac timp de jumatate de ora, la final ea trebuie sa faca bule si sa plescaie la framantare,
-se lasa la dospit intr-un loc calduros timp de 45-60 minute pana cand isi dubleaza volumul,
-se prepara umplutura de nuca si cacao, intr-un castron se pune miezul de nuca maruntit, 100g zahar tos, 50g cacao, 1 lingura scortisoara, o lingura ulei, doua albusuri si se amesteca, apoi se adauga 150ml lapte fierbinte si se amesteca,
-se unge blatul de lucru cu ulei si se rastoarna aluatul de cozonac dospit,
-se imparte in patru parti egale si fiecare bucata se intinde cu palmele de dimensiunea tavilor,
-se intinde pe fiecare bucata de aluat compozitia de nuca si cacao,
-se ruleaza aluatul introducand comopzitia in interior,
-se impletesc cate doua bucati rezultand doi cozonaci impletiti,
-se pun cozonacii in forme tapetate cu hartie de copt unse cu unt si se lasa sa creasca timp de 30 minute,
-dupa ce au crescut se ung cu ou batut si se presara cu seminte de mac si susan,
-se coc la cuptor timp de 40 minute la 180 grade celsius, dupa 15 minute se reduce temperatura la 170 grade,
-cand sunt gata si trec testul scobitorii se ung cu ou batut si se presara cu zahar tos,
-se acopera cu prosoape si se lasa sa se raceasca dupa care se invelesc in coli de hartie si se baga in pungi de plastic pentru a se pastra proaspeti mult timp.
Alte retete traditionale romanesti, retete de Craciun aici, retete de Paște aici, retete de deserturi aici, retete de patiserie aici, retete de cozonaci aici si aici, pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu