Retete Culinare Cornuri
Croissante Cornulete Sau Chifle Sarbesti cu Branza Sarata Si Mac Reteta De Casa
Cornuri croissante cu branza si mac,
un preparat culinar cu aluat fraged, delicat, moale, pufos si crocant, cu umplutura
de branza sarata si o ploaie fina de mac, o reteta de patiserie si cofetarie de chifle si
cornulete din bucataria sarbeasca si frantuzeasca.
Ingrediente cornuri sarbesti cu
branza si mac
-25g drojdie proaspata
-1 lingurita zahar tos
-1 ou pentru aluat
-350g faina alba
-50ml lapte de vaca
-40ml ulei de floarea soarelui
-100g iaurt de casa
-100g branza sarata de oaie
-½ lingurita sare grunjoasa
-5 lingurite untura de porc
-1 ou pentru uns
-2 lingurite seminte de mac
Mod de preparare croissante cu
branza si mac
Croasant, croasanti, croissant, croissante, cornuri, cum se fac simplu si usor acasa:
-in primul rand se face un aluat dospit foarte fraged imprumutat din bucataria sarbeasca, un aluat cu faina, untura, oua, lapte, ulei si iaurt, cum se procedeaza:-intr-un castron se bate oul cu
putina sare, se adauga iaurtul si uleiul dupa care se amesteca si se bat bine
toate ingredientele,
-separat se pune intr-un pahar
drojdia faramitata cu putin zahar si faină, se toarna deasupra laptele caldut
si se amesteca bine sa se dizolve ingredientele, apoi se acopera paharul cu capac si se lasa sa actioneze drojdia,
-cand paharul in care am pus
drojdia s-a umplut pana la capac, se rastoarna drojdia crescuta peste amestecul
pregatit anterior si se omogenizeaza impreuna ingredientele,
-se adauga deasupra faina cernuta
treptat si se framanta bine pana cand se obtine un aluat potrivit de moale si elastic care nu se mai lipeste,
-cand aluatul este bine
framantat, se ruleaza un sul si apoi se taie in 6 parti egale, care apoi se
modeleaza sub forma unor bile,
-se presara blatul de lucru cu
faina, se ia o bila de aluat si se intinde cu sucitorul pana cand se
obtine o foaie de aluat rotunda, potrivit de subtire, de dimensiunea unei
farfurii intinse mari,
-se procedeaza asemanator si se
intind si restul bilelor de aluat,
-se presara blatul cu faina, se
asaza prima foaie de aluat si se intinde pe toata suprafata ei o lingurita de
untura topita la temperatura camerei,
-se asaza peste prima foaie unsa
cu untură alta foaie de aluat, care se unge la fel cu untura, se procedeaza
asemanator pana cand 5 foi de aluat sunt suprapuse si unse cu untura, iar la
final se incheie cu a 6 a foaie de aluat care se pudreaza cu faina,
-se intinde cu sucitorul aluatul obtinut pana cand se obtine o foaie mare si potrivit de subtire de aluat,
-foaia de aluat se impatureste, se iau cele doua margini din
laterale si se aduc in mijloc, pana cand se intalnesc in centru, obtinandu-se
un dreptunghi ingust,
-se iau acum cele doua margini de
sus si se aduc la mijloc pana cand se intalnesc in centru, si se obtine un
patrat,
-se iau colturile patratului si
se aduc in centru, se preseaza bine si se intoarce invers, la final
obtinandu-se un cerc de aluat care se pune pe blat cu innaditurile in jos,
-se lasa aluatul sa se odihneasca
zece minute, apoi se intinde bine cu sucitorul pana se obtine o foaie mare de
aluat potrivit de subtire,
-se portioneaza aluatul in 18 raze cu ajutorul unei role de patiserie, identic ca la cornulete,
-se faramiteaza branza sarata de
oi cu furculita si se pune in
exteriorul fiecarui triunghi obtinut, apoi se ruleaza strans pana in centru,
obtinandu-se astfel un frumos corn, cornulet sau croissant cu branza,
-se procedeaza asemanator cu
restul cornurilor,
-se asaza cornurile in doua tavi
dreptunghiulare tapetate cu hartie de copt si se acopera cu stergare, dupa care
se lasa o ora sa mai creasca intr-un loc calduros,
-cand cornurile au crescut in
tava se ung cu ou batut deasupra si se presara cu mac,
-se incinge cuptorul la 180 de grade celsius si se coc cornurile cu brânză si mac timp de 20-25 minute, pana cand sunt
frumos coapte si rumenite,
-cand sunt gata coapte, se scoate
tava din cuptor si se mai acopera zece minute cu un stergar ca sa devina si mai fragede
si pufoase, dupa care se mananca fierbinti, fiind foarte bune si gustoase, dar
si dupa ce s-au racit sunt la fel de bune.
Cornuri croissante cu branza si
mac, delicioase, fragede, moi si pufoase, dar in acelasi timp crocante si
aromate, cu un aluat fin care se desface in foi, cu o gustoasa umplutura de branza sarata,
presarate deasupra cu mac, un preparat delicat care te cucereste pe loc cu
gustul si aroma lor, mai ales daca le mananci alaturi de cei dragi langa un
pahar bun de iaurt de casa si multa voie buna. Alte retete traditionale romanesti, retete de patiserie aici, retete din bucataria internationala aici, poftă bună!