Retete Mancare De Fasole Rosie Boabe Uscata Cu Ciolan De Porc Afumat Reteta Traditionala De Casa
Cum se face cea mai buna mancare de fasole scazuta sau iahnie de fasole, un preparat culinar traditional romanesc foarte gustos gatit taraneste la ceaun cu ciolan de porc afumat sau cu carnati pentru ziua Nationala a Romaniei de 1 Decembrie.
Ingrediente fasole cu ciolan de porc afumat
-500g
fasole boabe uscata cu bobul mare
-1kg
ciolan de porc afumat (rasol de porc feliat)
-2
linguri ulei de floarea soarelui
-3
cepe mari
-2
morcovi
-1l
apa pentru fiert
-1
ardei gras galben
-1
ardei capia rosu
-3
linguri pasta de tomate
-1
foaie de dafin
-1
lingurita cimbru uscat
-1
lingurita sare grunjoasa
-½
lingurita piper negru macinat
-½
lingurita boia de ardei dulce
-½
lingurita usturoi granulat
-½
lingurita patrunjel uscat
-½
lingurita marar uscat
Mod de preparare iahnie de fasole cu ciolan de porc afumat
Eu
am ales sa gatesc mancare de fasole rosie cu ciolan de porc afumat si feliat sau
rasol de porc feliat. Cum se procedeaza pentru o mancare de fasole scazuta cu carne de porc reusita:
-fasolea
boabe uscata se spala cu apa rece si se opareste cateva minute apoi se clateste
si se lasa in apa proaspata la inmuiat pana a doua zi pentru a fierbe mai
repede,
-a
doua zi se opareste din nou cateva minute, se clateste cu apa rece si se pune la fiert in
apa putina doar cat s-o acopere,
-se
adauga o ceapa curatata de coaja si taiata marunt si celelalte legume:
morcovii curatati de coaja si taiati cubulete, ardeii curatati de cotor si
seminte si taiati cubulete,
-se
fierbe fasolea acoperita cu capac aproximativ 90 minute in functie de fasole,
pana cand este bine fiarta,
-pe
timpul fierberii se completeaza cu apa fierbinte ori de cate ori apa din ceaun
scade,
-dupa
30 minute de fierbere se adauga si ciolanul de porc parlit la flacara
aragazului si spalat bine sub jet de apa rece,
-intr-o
craticioara sau tigaie se prepara o prajala de ceapa cu bulion care o sa dea un
gust minunat mancarii de fasole,
-se
incinge putin ulei si se calesc doua cepe mari taiate marunt, cand ceapa s-a
inmuiat si a devinit sticloasa se adauga doua linguri de bulion si se amesteca,
-cand
fasolea cu ciolan sunt fierte se adauga prajala de ceapa, toate condimentele si
plantele aromatice enumerate mai sus, se mai adauga bulion si se mai
completeaza cu apa daca mai este nevoie,
-se
continua fierberea inca 10 minute pana cand mancarea are sos si se opreste
focul,
-daca ciolanul a fost intreg si nu feliat inainte atunci se scoate din mancare si se dezoseaza iar carnea se imparte in bucati potrivit de mari,
-se
serveste calda cu paine proaspata si muraturi asortate, varza murata,
castraveti si gogosari in otet, etc. Pofta Buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu